IMG 20240229 085942 edit 3912770948446691Tento týden jsem si s dětmi povídali o OCHRANĚ NAŠÍ PLANETY.

Pondělí jsme zahájily sdělováním zážitků z víkendu a následně jsme si otestovali, jak dobře děti poslouchaly své kamarády a co si zapamatovaly. Seznámily jsme se s novou básničkou „Třídíme odpad“ a vyslechly si motivační pohádku „Jak skřítek Čístílek hledal pomoc“.

V úterý si děti vyzkoušely individuální práci na stanovištích – skládání puzzle, vyskládávání dekorač. materiálu na písmena, skládání písmen podle předlohy, hledání stejných slov, skládání vršků podle vzoru do čtvercové sítě, skládání obrázků podle velikosti, skládání půlek obrázků k sobě, slabikování pomocí PET víček, opis slov na tabuli.

Ve středu jsme si povídali na téma JAK SE MÁME CHOVAT V PŘÍRODĚ, za pomoci obrázků jsme si ukázaly příklady špatného a správného chování. Děti popisovaly, co na obrázcích vidí a následně určovaly, jestli je to správně/špatně a proč.

Ve čtvrtek jsme se zaměřily na RECYKLACI a TŘÍDĚNÍ ODPADU. Povídali jsme si o tom, jaké různé druhy tříděného odpadu známe (plast, papír, sklo, nápojové krabice, bio odpad a směs), co do nich patří a jakou mají barvu jejich popelnice. Nakonec si děti zahrály hru „Na popeláře“, při níž obrázky odpadků třídily do odpovídajících kontejnerů.

V pátek jsme opakovaly básničku a veškeré vědomosti z celého týdne. Zahrály si didaktickou hru „Odpadkový mišmaš“, během které děti přiřazovaly barvu popelnice ke konkrétnímu odpadku a procvičily určování počátečních a koncových hlásek u slov. Barvy popelnic na tříděný odpad jsme pak ještě potrénovaly během hry „Odpady“.

Mimo to jsme také každý den cvičily a trénovaly počítání. Dále děti vypracovávaly pracovní list, při němž měly za úkol označit věci a chování lidí, které do přírody nepatří. U klavíru jsme opakovali lidové písničky na vystoupení v domově pro seniory a minioperu „Červená Karkulka“.

Během odpočinku odpočívaly u četby z knih „O zlatém vajíčku a jiné pohádky“ a „Pohádky z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky“.

Při výtvarně – pracovních činnostech děti vytvořily popelářská auta na recyklovaný odpad.

 

„Třídíme odpad“

I když jsme jen malé děti umíme už třídit smetí. 

Modrá, žlutá, zelená víme, co to znamená.

Nedá nám to žádnou práci už jsme jako dospěláci.

Papír, plasty, sklenice, nápojové krabice.Prší, prší jen se leje, popelář se na nás směje.

Rychle z auta vyleze, odpadky nám vyveze.

IMG 20240229 162055