Tento týden jsme se zaměřili více na postní dobu. Povídali jsme si o poušti a o Ježíšově pokušení, o duze jako symbolu smlouvy mezi Bohem a člověkem, prožili jsme program na téma „cesta plná kamení“, seznámili jsme se s pojmem křížová cesta – co to je a proč se ji modlíme, přiblížili jsme si podobenství „O marnotratném synovi“.

Ve dvojicích či trojicích děti kreslily různé věci vztahující se k poušti, aby si uvědomily, jak je to nehostinné místo plné nebezpečí, kde se člověk musí postarat sám o sebe. Obrázky potom prezentovaly ostatním dětem. Říkali jsme si, kým, proč a jak byl Ježíš na poušti pokoušen, ale nepodlehl. Vytvářeli jsme různé cesty, děti pracovaly ve skupinkách, po společné domluvě kreslily cestu a různé věci, které se k té cestě nějak vztahují. Opět pak obrázek představovaly ostatním. Společně jsme si vytvořili cestu z šátků na které byly kameny, které představovaly různé špatnosti, nedobroty a neposlušnost a vymýšleli jsme, jak bychom tyto kameny mohli odstranit. Čím? Dobrými skutky, správným chováním, odpuštěním,… Každá správná myšlenka odstranila z cesty jeden kámen. Dětem se podařily odstranit všechny kameny.

Začali jsme probírat křížovou cestu, vysvětlili jsme si, co to je, proč se ji modlíme a postupně jsme probrali některá zastavení. Pomocí obrázků a vyprávění jsme se seznámili s příběhem „O marnotratném synovi“, který nám ukazuje, jak nás má Bůh rád. Společně jsme také prožili katechezi inspirovanou pedagogikou Fr. Ketta „Postní doba – jsme na cestě“.

Děti se učily spolupracovat, domlouvat se, vymýšlet společné nápady, hrály různé pohybové hry – např. „štafeta“, trénovaly počítání, rozlišování množství, vyplňovaly prac. list na rozvoj zrakové analýzy a syntézy, vizuomotoriky.

Tvořily ptáčky, sněženky, krmítka pro ptáčky.

Opakovali jsme lidové písně na vystoupení pro seniory.